top of page

KFUM BASKET

”Vi har inte gjort något speciellt. Vi har bara varit öppna och välkomnat och varit nyfikna. Det tror jag är det viktigaste, att vara nyfiken på någon annan. Och också förstå vilken kunskap de har.”

Vi arbetar inte med ett integrationsprojekt i den mening att vi har ett projekt vid sidan om. Vi har valt att välkomna nyanlända invandrare att delta i vår ordinarie verksamhet. Under träningstillfället deltar både killar och tjejer i samma träningsgrupp, och en stor del av föreningens ledare idag är själva invandrare.

Att ta emot nyanlända invandrare till vår ordinarie verksamhet var inget beslut som vi tog, det var något som kom naturligt. Vi kontaktades av en man från Syrien som ville börja coacha hos oss. Han hade lång erfarenhet som professionell basketcoach i sitt hemland och hade därmed goda kunskaper inom såväl sporten som ledarskapet. Just under denna period hade vi brist på ledare i föreningen, och vi förstod ganska snabbt att vi behövde hans kunskaper in i vår verksamhet. Vi tog kontakt med arbetsförmedlingen och såg till att han kunde göra sin praktik hos oss, därefter fick han en halvtidsanställning. 

Att vi tog in en basketcoach från Syrien gav ringar på vattnet och allt fler nyanlända valde att söka sig till vår förening, om vi bara hade haft svenska ungdomar så kanske vi inte hade haft tillräckligt många utövare. De nya medlemmarna spelar en stor roll hos oss.

bottom of page