top of page

FRÅN EN FÖRETAGARES PERSPEKTIV

Hur kan jag som företagare bidra till en mer jämlik och inkluderande idrott? Den frågan borde fler företagsledare ställa till sig. Oavsett om man som vi, på En Kreativ Byrå, är en småföretagare eller om man är en global jätte. Alla kan göra något för ett mer hållbart samhälle, och alla kan åtminstone tänka efter innan nästa sponsringskontrakt undertecknas.

För två år sedan hade jag ett samtal med min syster som då var biträdande butikschef i en större bensinkedja. Hon och hennes chef hade precis gjort klart sin budget för kommande år och hon berättade stolt hur de tänkt när de budgeterat för sponsring. De hade listat alla föreningar de visste hade lätt att få sponsring och sedan hade de strukit dessa från listan. Sen hade de gjort en lista med föreningar som de trodde hade svårt att få sponsorer och från den listan hade de valt ut ett antal föreningar de ville stötta. Varför berättar jag den här historien?

Du behöver inte göra det svårt

Genom att tänka lite annorlunda hade dessa två kloka kvinnor hittat föreningar som normalt inte får ta del av den stora kakan (eller någon kaka alls för den delen) när det gäller sponsorpengar. Jag anser att fler företagare bör göra som dessa ledare. Min erfarenhet är att alltför många företagare väljer en idrott som de själva är intresserade av och motiverar sina val efter “att vi har hjärtat på rätt ställe”. Och, om det är män som är företagsledare, eller om det är samma typ av personer som alltid tar beslut på samma premisser, kommer vi knappast få någon förändring. Tänk efter före - kanske kan du testa något nytt istället för att bjuda med din personal och dina kunder på samma event år efter år. Testa. Vad är det värsta som kan hända?

Ett annat exempel på en företagare som ville göra skillnad är en fastighetsägare jag träffade för några år sedan. Han ägde fastigheter i en kommun som tagit emot många nyanlända. Han såg ofta unga tjejer spela basket vid hans fastigheter men när han kom till basketklubben han sponsrade fanns det inga tjejer med utländsk bakgrund. Han funderade och bestämde sig för att villkora sin sponsring till basketklubben. Istället för att ge en klumpsumma till föreningen införde han ett system där han betalade medlemsavgiften för de tjejer som ville spela basket. Förutom avgiften fick de en väska med träningskläder och en egen boll. Allt för att de skulle idrotta på lika villkor. Föreningen fick även en extra morot genom att de fick en bonus för varje tjej som de rekryterade till sin förening.

Genom att tänka till kan alla vara med och påverka utvecklingen i det lokala föreningslivet. Förutom att bidra med pengar till verksamheten kan du även dela med dig av din kompetens och ditt nätverk. Östsvenska Handelskammaren har tagit fram en checklista för jämställd sponsring. Checklistan syftar till att säkerställa långsiktiga samarbeten med fokus på likabehandling och jämställda förutsättningar. Checklistan relaterar i första hand till verksamheter inom idrott, kultur och fritid. Läs gärna denna innan du ingår ditt nästa sponsoravtal.

Magnus Eriksson

VD och grundare av EN KREATIV BYRÅ


SENASTE INLÄGG
ARKIV
FÖLJ OSS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page