top of page

UNGA HITTAR RÖRELSEGLÄDJE GENOM ATT PROVA PÅ - INTERVJU MED CITYIDROTTENS DANIEL GLANTZ PERSSON

Hej Daniel Glantz Persson! Berätta mer om dig och hur du jobbar med idrott? I tidig ålder kom jag i kontakt mer idrott när jag som liten började med fotboll. Men jag var för rastlös för att göra en sak så att jag testade på massa olika idrott. Det är skoj för att det idag har blivit mitt jobb på Cityidrott i Landskrona. Cityidrott är en prova-på-verksamhet för barn 6 till 12 år, där syftet är att prova på olika idrott varje vecka. Så om du inte vet vad du vill hålla på med och vill testa olika idrott så är det här rätt plats att göra det på. Vi är länken mellan skollivet och föreningslivet. Det innebär att våra aktiviteter ligger efter skoltid men innan föreningslivet börjar. Vårt mål är att slussa ut fler barn och ungdomar till föreningslivet när de hittat vad det är man gillar och vill göra. Det har blivit en trygg mobil fritidsgård som barn och ungdomar tar sig till för att ha så roligt som möjligt, det är det vår verksamhet bygger på.

Hur jobbar ni på Cityidrott med inkluderande och hållbar idrott?

Vi jobbar varje dag med inkludering. Våra aktiviteter sker alltid på neutrala platser, vilket innebär att vi finns på alla skolor i Landskrona kommun (17 skolor) och nu även i Svalövs kommun. Neutrala platser innebär också att vem som helst kan ta sig till oss med syftet att använda idrotten till att aktivisera barn i alla olika områden och där igenom skapa inkludering. Många barn och ungdomar håller sig idag på sin gård eller gata i sitt område där man bor. Om vi kan bryta de barriär genom att använda populära aktiviteter med unga ledare och göra det på en trygg plats på lika villkor och oavsett förutsättningar så är det exakt det vi vill göra. Vi vill alltid få in den lokala föreningslivet i våra aktiviteter genom att ha dem på plats och hålla passen, vilket är ett jättebra sätt för föreningen att värva fler och få barn och ungdomar att bli intresserade av deras budskap. Berätta gärna mer om ett exempel Ett bra exempel är Boule föreningen i Landskrona där det är mest pensionärer som spelar men genom vårt samarbete har vi barn och ungdomar som kommer varje fredag och spelar boule. För 7-8 år sen hade Boule föreningen ingen ungdomsverksamhet överhuvudtaget och efter att man började spela tillsammans varje fredag märkte man att de var många som blev intresserade. Samtidigt var pensionärerna jätteduktiga på att ta hand om de unga vilket har lett till att Boule föreningen i Landskrona är ett av Sveriges största föreningar inom Boule för ungdomar. Och det är fantastiskt att se att det spelar ingen roll vad det är för typ av idrott utan hur väl man tar hand om de ungdomar som finns där. Hur tror du framtidens idrott ser ut?

En aspekt är att man bör inkludera yngre personer i styrelsearbete, beslutsfattande och allt det som rör föreningen. Istället för att endast vuxna bestämmer hur föreningen ska fungera så behöver det finnas en integration mellan alla generationer i alla steg. Unga behöver vara med och påverka vilken riktning föreningen ska ta. Den andra aspekten är samarbete sporter emellan, framför allt vad som gäller terminsbaserad idrott där man överlappar varandra. Idag är det många ungdomar som vill hålla på med flera sporter men på grund av att de kan krocka så är risken man ser idrott som en börda istället för något som är roligt. Tävling är en del av livet och det lär man sig oavsett men jag tror mycket på spontanidrott, det ska vara roligt att röra på sig. Organisationer och föreningar som jobbar just med detta behöver fler resurser för att kunna fortsätta skapa rörelseglädje.

”Istället för att endast vuxna bestämmer hur föreningen ska fungera så behöver det finnas en integration mellan alla generationer i alla steg ”

- Daniel tror på att bygga broar mellan generationer

Hur når vi dit?

Förankra unga i verksamheten, det är något alla kan göra redan idag! Det kan vara så enkelt som att våga ställa frågor till barn och ungdomar, men det behöver göras på deras nivå. Det finns många ideella krafter där ute som gör mycket bra men jag tror mycket på att det lönar att samla sig allihopa, det bästa ordet är just -samarbete! Jag vet att det finns många organisationer som är duktiga på samarbete men man kan alltid bli bättre.

Tips från coachen: 🎾Rörelseglädje - hitta den, sprid den genom att se och hör alla! 🥊Skapa positiv föreningsliv 🤸‍♂️Bjud in unga människor i påverkansarbete

 

Blev du inspirerad av inlägget? Fungera Mera med DHS är en av många viktiga satsningar men fler behövs! Har du en idé på ett problem? Skicka in din idé och var med och bidra till en viktig förändring i samhället.

Läs mer här och var med du också


SENASTE INLÄGG
ARKIV
FÖLJ OSS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page