top of page

TJEJSEGLING MED MALMÖ SEGELSÄLLSKAP


När Emelie Lindström flyttade till Malmö och ville fortsätta segla upptäckte hon att det var svårare än hon tänkt sig. Emelie som under många år seglat Jolle upptäckte att det inte fanns någon verksamhet som riktade sig mot tjejer i Malmö och de som kappseglade var i princip bara killar.

Avsaknaden av tjejgrupp stoppade inte Emelie. Hon beslutade sig för att gräva där hon stod. Hon tog kontakt med föreningen och frågade om det var ok att hon startade ett projekt för att få fler tjejer att börja kappsegla.

Målgruppen var tjejer över 16 år som ville segla och på sikt kappsegla. Emelie ville även få fler tjejer engagerade i klubbverksamheten. Förutom att öka intresset för segling hos tjejer fanns också en egen önskan att hitta några sparringpartners som kunde få Emelie att utveckla sin egen segling.

Låga trösklar underlättar rekrytering

Den första gruppen bestod av tjejer i åldrarna 17 - 47 år och där fanns allt från nybörjare till rutinerade surfare. För att hitta deltagare tog Emelie hjälp av en som var intresserad av att vara med i gruppen. Tillsammans spred de informationen på sociala medier samt i forum utanför seglarkretsen. Det visade sig vara viktigt med riktad information till målgruppen. För att sänka trösklarna fanns det flytvästar och seglarkläder att låna till deltagarna.

Det blev viktigt med gemenskap i gruppen och man bildade en grupp på sociala medier för att hålla kontakten mellan träningstillfällen. Sammanhållningen ökade också genom att deltagarna åt middag tillsammans i anslutning till seglingarna

Matchmaking i verksamheten

Allt eftersom gruppens seglarkunskaper utvecklades började tjejerna matchas med mer erfarna seglare inom klubben. Genom denna matchmaking blev gruppen snabbt involverad i den övriga klubbverksamheten. Flera av de tjejer som var med i den första gruppen är idag involverade i Malmö Segelsällskap. De tävlar och är själva ledare för nybörjargrupper.

Emelies framgångsfaktorer

  • Förklara enkelt och låt alla prova

  • Uppmuntra att testa och våga bryta gränser

  • Beröm ofta

  • Tipsa om andra delar i verksamheten

  • Lär varandra och lär av varandra

  • Ha roligt och skratta mycket

Vill du läsa mer om Malmö Segelsällskap och kontakta Emelie för fler tips och lärdomar från projekt, gör gärna det här. Följ och sprid gärna deras facebook-sida.


SENASTE INLÄGG
ARKIV
FÖLJ OSS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page