top of page

1900-TALETS STÖRSTA ORÄTTVISA INOM IDROTTEN?

Även om jämställdheten har ökat, avseende antalet aktiva, representation i beslutande organ och fördelning av resurser, de senaste 100 åren är idrotten i stor utsträckning fortfarande fast i sina traditionella banor. Vi är många som försöker göra något åt detta, som försöker och vill förändra, men ber er ändå tänka på hur skevt det här med makt och inflytande är.

Vem har egentligen makt över vem? Varför?

Snälla, lägg fyra minuter av din tid på SVTs reportage om "Dick Kerr Ladies" - damlaget som gjorde succé i Storbritannien i början av 1900-talet, men som förbjöds av fotbollens mäktiga män.

Fyra minuter - that´s it. Lägg ifrån dig sociala medier och sug in detta. Therese Bosta, SVTs reporter och sportjournalist, skildrar denna häpnadsväckande historia och sätter fingret på något väldigt anmärkningsvärt - 50 års förbud. Hur har detta påverkat dagens normer och vår syn på fotboll? Kvinnor som spelar fotboll? Kvinnors idrottande? Kvinnor generellt?

Vi fick möjlighet att fråga Therese Bosta, som visat att hon brinner för dessa frågor tidigare, hur det var att göra detta reportage i jämförelse med andra inslag hon har gjort?

"Att få chansen att berätta en så här häftig historia, som dessutom slår hål på argumenten om att damerna borde skaffa mer publik innan de klagar över lönen, har varit fantastiskt rätt igenom. Fascinerande och ett jobb jag är otroligt stolt över", berättar Bosta.

Med all rätt ska du vara stolt, säger vi på Sport Open. Tack och på återseende Bosta!

Therese Bosta, reporter och sportjournalist.

Therese Bosta, reporter och sportjournalist på SVT.


SENASTE INLÄGG
ARKIV
FÖLJ OSS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page