top of page

“SÄNKA TRÖSKLAR BEHÖVER INTE VARA SÅ SVÅRT” - INTERVJU MED JOSEFINE THORÉN

Hej Josefine Thoren, berätta för oss vem du är och hur du jobbar med idrott?

- Jag är i grunden utbildad människorättsvetare och arbetat med människorättsfrågor på olika sätt i Helsingborg. Idag är jag projektledare för Fungera Mera en den av DHS Funktionshinderrörelsen i Helsingborg, en paraplyorganisation för lokala funktionshinderföreningar i Helsingborg. Vi jobbar för att fler människor med funktionsvariationer ska ta plats inom idrotten och känna rörelseglädje.

Vi vill bygga broar mellan idrotten och vår målgrupp, för de olika föreningar runt om i kommunen. Även skapa ledarskapsutbildningar och jobba nära organisationer som driver dessa frågor. Vårt mål är att bredda idrotten, skapa gemenskap och nätverkande för möjliggörande!

Hur jobbar ni på DHS med inkluderande och hållbar idrott?

- Människor med funktionsvariationer kämpar med att komma ut och ta plats. Idrotten är idag väldigt segregerat och vi menar att man har inte bara en identitet, man är inte bara funktionshindrad - ett synsätt vi behöver samhället i stort. Vi behöver skapa ekonomiska förutsättningar för att göra satsningar där alla människor kan känna sig välkomna, och öka medvetenheten för ett så inkluderande idrott som möjligt som genomsyrar organisationer i stort.

Berätta gärna mer om ett exempel - Det behöver inte vara svårt och avancerat. Fungera Mera håller på att ta fram en checklista med fokus på tillgänglighet och bemötande. Där är ett av våra budskap att våga ställa frågor som 'vad kan vi göra för att underlätta för dig i lokalen?’. Människor som vi möt som driver dessa frågor är fantastiska och vi tror alla är kapabla men det är viktigt att man känner att man har verktygen. I vårt arbete har vi fått jättebra gensvar, människor tycker det är viktigt med dessa frågor och vill engagera sig. Till och med privatpersoner hör av sig och vill volontära. Att bli en person starkare och kroka arm med fler för att samverka är kanon. Det är kul att se att det finns aktivism i vår stad.

"Sänka trösklar behöver inte vara så svårt” - Josefine berättar om att våga engagera sig

Hur tror du framtidens idrott ser ut?

- Jag hoppas att vi i framtiden inte är så kategoribaserade. Jag skulle vilja att det är istället intressen och passion som avgör ens plats i idrotten. Vi kan inte exkluderar visa kroppar, idrotten ska vara för människor vill ha kul tillsammans och gränser mellan grupper behöver suddas ut. Jag vill ha ett större tänk i samhället och idrotten - vi behöver ifrågasätta vilka det är som syns och hörs.

Hur når vi dit?

- Genom att vara modiga! Som samhällsaktör och organisation men också som helsingborgare. Bidra till idrotten, stanna kvar inom idrotten och kämpa för att den ska bli mer öppen. Vi behöver att fler kommuner och staten gör fler satsningar som möjliggör för olika människor att känna sig välkomna. Även medier behöver ta ansvar i att synliggöra människor som inte blir representerade.

TIPS FRÅN COACHEN:

⚽️Fungera Mera välkomnar att ta kontakt med dem, de

räcker att höra av sig med ett enkelt “Jag har hört att ni

existerar, kan vi jobba ihop”. Du kan nå de på

fungeramera@dhshelsingborg.se

🏀Gör en enkel google sökning, bli inspirerad.

🎾 Gå samman flera aktörer och sök medel tillsammans, ensam är inte alltid stark.

“Våga testa och köra! Många är rädda att göra fel men det är att bättre än att inte göra något alls.”

- Josefine vill att fler ska våga prova

 

Blev du inspirerad av inlägget? Fungera Mera med DHS är en av många viktiga satsningar men fler behövs! Har du en idé på ett problem? Skicka in din idé och var med och bidra till en viktig förändring i samhället.

Läs mer här och var med du också


SENASTE INLÄGG
ARKIV
FÖLJ OSS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page